Notater |
- Fra Else Bruun Henriksens erindringer!( side 2)
.... Min Morbror, som hele sit liv forblev ungkarl og boede sammen med sin Mor, købte en lille kiosk i Ringsted, hvor min Mormor var medhjælp. og at man- naturligvis- gik ind til byen hver dag. et temmelig pænt stykke vej. Min mor var omkring 1925 i huset hos en bagermester i Ringsted og har vel også måtte bidrage til familiens underhold. familien boede ihvertfald i Benløse i 1934.....
Else fortsætter...i 1939... flyttede min Mormor og Morbror ( Peder k. Pedersen), som altså stadig boede hjemme hos sin mor, til Roskilde, hvor de i de første år boede i en meget, meget beskeden bolig i et baghus i Allerhelgensgade i en nu nedreven ejendom (skrevet 2009), efter nogle år flyttede de til Knudsvej i en toværelses lejlighed med WC ( ikke bad) i en mørk klam kælder med en søvning pæretil belysning på trappen.
Hvorfor det var en Pauvert, har jeg spekuleret en del over, Når man solgte en, ihvertfald udefra set, nydelig ejendom i Benløse, hvorfor blev det så, så småt i Roskilde? Gik der midler til familien i Tyvelse?
I roskilde købte min Morbror en kiosk, Den lå, indtil Hestetorvet blev renoveret, omtrent der, hvor Domapoteket ligger ( skrevet 2009 i 2020eer det flytte over gaden )
En lille rund bygning, ( som dem vi kender fra København) med plads til netop den person, der sad ved lugen og solgte dagens nyheder. Der var en lille petroliumsovn og ellers ingen bekvemligheder, Der kunne med Nød og næppe være to personer derinde.
Og der sluttede mormors arbejdsliv, idet hun troligt hver eneste dag, sommer og vinter gik fra Knudsvej til Hestetorvet og sad og solgte Aviser ( selvfølgelig sammen med min morbror) Det var jo før den tid, hvor en kiosk sælger alt muligt andet end aviser.
Da Mormor blev omkring 80 år, blev kiosken solgt og de flyttede for sidste gang. til Rolighedsvej, hvor de fik en ligeså lille lejlighed, to små værelser og et lille bitte køkken på en 1. sal., dog med et wc i stuen. men stadig ingen bade muligheder. Her fandty min Morbror en dag husværten, hvor han havde hængt sig, hvor var det godt, at det ikke var min Mormor. hun fik dog hændelsen indirekte.
Da de nu kom til Roskilde i 1939, havde min mormor jo fået et nyt barnebarn en del år efter alle dem i Tyvelse, som nu for længst var voksne og hejmfarne. Men det mærkelige er, at jeg ikke erindre hende som en mormor, der "var der hele tiden". Vi besøgte dem om søndagen, havde selv vores medbragte mad med og endte aftenen med en slag Rommy.
Jeg blev "passset" der, når mine forældre "skulle noget", sov på en divan i stuen med min morbror, som snorkede forfærdeligt, " skulle man noget" i nattens løb, var der en potte inde under mormors seng, som i min erindring var en kæmpeseng fyldt med et utal af tykke dyner, som under betrækkene vvar blå- gulstribede.
Mormor og Morbror var altid hos os Juleaften.
- - -
fra Arvesagen er nedenstående oplyst og afskrevet.
Peder k. Pedersen afgik ved døden den 20/5 1970, 75 år gammel afdøde var ugift og efterlader ikke børn, Adptivbørn eller disses livsarvinger, der forefindes ikke testamente - hans lovlige arvinger er herefter.
1, Søster Marie Pedersen f. Pedersen død 6/6 1960
7 børn.
a. Olga Jensen, Hovedgaden 438 Hedehusene
b. Erna Nielsen, Aarhusgaten 4, I., Malmø
c. Karen Hemmingsen, "Stedstrupholm", Kr. Eskildstrup
d. Clara Allerellie, "Alsbo", Sønderborg
e. gårdejer Niels Pedersen, " Tornehøjgaard", Tyvelse, Glumsø
f. Tove Lykke Christensen, Vestbanevej 1 IV, Valby
G. Jenny Hansen, "Nygaard", Lerchenfeldvej, Kalundborg.
Gaardejer Niels Pedersen " Tornehøjgaard" Meddeler Arvefrafald, da han har lånt 3.000,- af sin morbror i 1964.
|