Notater |
- Kilde; "Borchsenius Slægten" Skal kontrolleres, da der er fundet fejl og mangelfulde oplysninger.
I . __1^ JOHANNES BORCHSENIUS. Apoteker i Lüneburg (Hannover) 1625, i Viborg 1630, og senere i Aalborg, Antagelig stamner slækten Borchsenius fra Bork sogn i Ribe stift, Jylland, og har navn efter det
(Borch senius - den gamle Borch)) efter familietradision skal imidlertid apotekeren være født i lüneburg.
Han blev gift , sansynligvis i Danmark, med Else (Ulse) Pedersdatter og døde i Viborg i 1656. 4 barn. Fra "De Danske Apotekers Historie" bind I, er hentet følgende oplysninger om ham. Fik 25/7-1630 bevilling til at holde apotek og vinkælder i Viborg. Fik 23/6-1632 beviljet toldfri indførsel af de materialer som til apoteket gøres fornødent, men skulle svare told af urter, spesceri og allehånde grove varer.
Borchsenius synes at have fået apoteket i god gang, om end han ikke blev forskånet for vanskeligheder.
Den 87-1650 indgav han fra København en ansøgning til Kongen, hvori han fortæller om hvorledes, han under Svenske fjendtlige angreb ( 1644- 45) har lidt stor skade på grund af streng indkvartering og anden fjendtlig overlast.
Likeledes var der i de tider indtil denne dag gjort ham mægtig indgreb i hans privilegier af indbyggerne i Viborg. Da han nu ville sit apotek "renovere og ganske igen reformere" og ikke kan gøre det uden store bekostning, ber han om, a Kongen vil stadfeste hans gamle privilegier og tillige bevilge at alle andre kræmmere i byen straks skal afskaffe de urter og speserier og andre varer hvormed de gør ham skade og avbrekk. Endvidere ber han om at blive meddelt den nåde som andre apotekere såvel i København som andre steder i riget var meddelt, at når de ved døden afgår, skal den apoteker som kommer efte r dem, være forpligtet til at købe apoteket, "paa det min fattige Hustru og Børn efter min dødelige Afgang maatte nyde af Apoteket, hvorudi dog staar mestendels min Velfær". Lensmannen på Hald, Frands Pogwisch, attesterede egenhændigt på ansøgningen at supplikantens angivelser var riktige , ligesom han fik støtte av legen Jacob Janus, som anbefalte hans ansøgning i et brev til rigsråd Otto Krag, dat. 30/6-1650. Den 10/7 s.å. konfirmerte Frederik I I I . privilegiet i alle dets ord, klausuler og punkter. Vel 2 år senere, efte r at apoteket var visiteret av medikus i Randers Agidius Jensen og medikus i Aalborg Niels Bendtsen, fik Borchsenius 3/12-1652 yderliger bevilling til "fremdeles at nyde Apoteket i Viborg".
Borchsenius skænkede Viborg domkirke 3 store fløjelspunge til kollektpenger, hver pung besat med cn lille sølvbjælle. Formodentlig er det til gulvet over hans grav i domkirken at det 5/8-1689 blev købt 200 mursten, da hans grav den gang blev fyldt igen, fordi arvingene, ikke ville holde den ved lige . Den 7/10 s.å. solgtes graven til overkøbmand Just Arctander fo r 30 sldl.
Borchsenius boede i St. Hans gade i en gård son ejedes dels av Viborg hospital og dels av domkirken. Kirkens prioritet i gården var på 400 sldl, hvorav apotekeren årlig skulle botale 12 sldl. i Bente) i årene 1643-50 findes denne indtægt også i domkirkens regnskaper, men fra dette år og til hans død blev de ikke betalt. Gården var efter den tid stadig et dårligt aktivum og stod i flere år helt ledig. Den 21/10-1693 fik direktørene for Viborg hospital kgl. tilladelse til at sælgc den og andre hospitalet tilhørende øde gårde ved auktion, og den solgtes for 230 sldl.
|