Notater |
- Niels Bloch i Rold og hans nærmeste Slægt, Aage Brask 1947, (Jens Ejgild Caspersen 2002), side 3 - stamfader.
Slægten Yde, (Slægtsarkivet, Falkevej 19, 8800 Viborg), side 399.
(bl.a. Borgmester Niels Jacobsens stambog, 1966, s. 11-16)
Anetavler for berømte danskere, 1. saml., Carl Langholz, (Dansk Historisk Forlag), side 181 , 312.
---
Far Peder Bloch, d. eft. 1531
Mor N.N.
Familie Kirsten Jensdatter Skjelderup, f. ca. 1500, Skjellerup (Skelderup) (Onsild H., Randers) , d. eft. 1540
Børn
> 1. Jens Nielsen Bloch, f. før 1539, Rold (Hindsted H., Aalborg) , d. 21 okt. 1580, Viborg Købstad
2. Troels Bloch, d. eft. 1620
> 3. Søren Nielsen Bloch, f. før 1550, d. ca. 1624, Store Arden (Fleskum H., Aalborg)
4. Sidsel Bloch, d. eft. 1620
> 5. Morten Nielsen Bloch, d. 14 mar. 1610
> 6. Mikkel Nielsen Bloch, d. før 1630
7. Peder Bloch, d. før 1624, Gerholm (Bælum, Hellum H., Aalborg)
---
Fra senest 1533 var Niels Bloch bosat i Rold by og sogn som herredsfoged i Hindsted herred, var født før 1505, var antagelig søn af Peder Bloch i Hørby sogn og by; Peder og Niels Bloch nævnes som henholdsvis første og sidste tingmand i to tingsvidner fra Hindsted herred 1526 og 31. Han døde mellem 20. september 1573 og 29. april 1574; førstnævnte dato optrådte han på tinge, mens kongen sidstnævnte dato omtaler ham som værende død i et forleningsbrev på broen ved Hobro.
Niels Bloch - formentlig boende i Hørby - nævnes 1526 og 31 i to tingsvidner som den sidste og yngste af tingmændene, hvorimod hans formentlige far Peder Bloch i Hørby nævnes som den første af tingmændene begge gange. Slægten Bloch er gammel i Hindsted herred, hvor der i 1467 og 73 nævnes en
Niels (Nis) Bloch og i 1476 og 80 en Jens (Jes) Bloch. Peder (Per) Bloch i Hørby, der nævnes første gang 1512, levede endnu i 1541 og 43, samt måske i 45, hvor en Peder Bloch i "Øerby" (Hørby?) nævnes i en sag om en gård i Hobro. Denne Peder Bloch, der formentlig var far til Niels Bloch, var vel også far til Jens (Pedersen?) Bloch i Valsgård, og i al fald far til Mikkel Bloch i Hørby, der nævnes i tre dokumenter fra 1550'erne. Mikkel Bloch (Black) i Hørby var forøvrigt gift med Mette Jensdatter fra Rold, datter af Jens Mortensen i Rold og hustru Maren Vognsdatter. Den kendsgerning at Niels Bloch i Rold lod en (måske to) sønner døbe Morten kunne tyde på en forbindelse med den stærkt formodede bror Mikkels svigerfamilie med fornavnet Morten fra Rold.
Den senere Randers-borgmester Niels Jacobsen, født 1556, oplyser om sine oldeforældre Maren og Morten Mortensen i Rold, at de havde tre børn, født omkr. år 1500 eller lidt før, der blev gift med en tilsvarende flok på tre, nemlig børn af Vogn Kjeldsen i Guldager i Simested sogn i Rinds herred og hustru Karine Nielsdatter. Meddelerens mormor Maren Mortensdatter blev gift med Niels Vognsen i Guldager, søsteren Karen Mortensdatter med Jens Vognsen i Guldager, mens broderen Jens Mortensen i Rold blev gift med Maren Vogensdatter fra Guldager. Niels Jacobsen anfører de tilsammen 21 børn - en del uden angivelse af ægtefæller - af disse tre ægtepar, men Niels Blochs kone nævnes ikke, men flere af familien boede i Hørby og Rold. Mikkel Blochs kone Mette Jensdatter havde blot brødrene Christen i Hørby og Anders Jensen i Rold, hvor meddeleren opholdt sig 1 1/2 år som 9-10 årig fra 1565 til 66/67.
Niels Bloch i Rold nævnes første gang som herredsfoged 4. januar 1533, da han fik livsbrev på broen udenfor Hobro, således at han skulle holde den i stand på egen bekostning, uden at måtte bruge af kronens skove dertil; men til gengæld måtte han nyde alle tilliggende rettigheder, imod at yde Erik Banner, eller hvem, der måtte have Hindsted herred i pant eller forlening, 4 pd. (6 tdr.) korn. - I de tider var en bro med tilhørende opkrævning af bropenge en givtig forretning.
Det lykkedes ikke Niels Bloch at komme smertefrit gennem Clements fejden i 1530'erne, men mistede som andre selvejere på egnen ejendomsretten til sit bøndergods.
Niels Bloch var ikke den, der satte sig hen med hænderne i skødet og kun beklagede sin nød. Sammen med en Søren Ørn - måske en svoger - havde han ejet Vestergård i Hørby, der var beboet af Søren Ørn og en Niels Andersen, mens hans formentlige far Peder Bloch ejede andre ejendomme i Hørby og Tobberup, men først i 1543 opnåede de samen med flere andre selvejere på egnen at få truffet aftale med kongen om bøndergodset, som de skulle have lige så frit som forud for fejden; men gratis kom de ikke til ejendomsretten igen . Senere opstod der imidlertid tvivl om omfanget af ejernes rettigheder til de genkøbte gårde. Ifølge kgl. breve af 12. december 1559 til tre landsdommere samt til Niels Bloch, skulle de tre førstnævnte afsige dom i anledning af, at nogle af kronens bønder i Hindsted herred, der havde igenkøbt deres bøndergårde af Christian III, skulle ville tilholde sig mere ret end deres købebrev udviste, både i skove og andre dele, og således ikke ville betale oldengæld af deres svin.
I 1560 fik Niels Bloch livsbrev på gården i Rold uden afgift kun mod at holde gården i hævd og ikke forhugge skoven, samt være lensmanden på Ålborghus på kongens vegne lydig. Han havde dog - som sædvanlig for herredsfogeder - været fri for landgildeydelser i sin embedstid. Før eller senere må Niels Bloch være blevet ejer - helt eller delvist - af den såkaldte Neder Hodals (Houdals) mølle ved Hobro. I 1646 blev i retten fremlagt et skøde af 23. februar 1597 udstedt af den formentlige svigersøn af Niels Bloch, Selgen Christensen i Ferslev, på sin hustrus vegne på en andel i nævnte mølle, som hun havde arvet efter salig Niels Bloch i Rold. Vi kan ikke bevise det, men det må være utvivlsomt, at Niels Bloch har haft meget andet jordegods under sig end det her nævnte og den tidligere omtalte andel i Vestergård i Hørby. Vi kan således roligt gå ud fra, at han før eller senere har haft større eller mindre rettigheder i ejendomme i Hørby og i Tobberup, hvor både den gamle Peder Bloch og senere mange af Niels Blochs efterkommere havde selvejergods, ligesom der er stor sandsynlighed for, at han har haft rettigheder i Valsgård sogn og i gårde i Døstrup.
|